„Pumele Carpaților” din Mali, misiune de evacuare medicală. Ce măsuri au fost obligați să ia militarii români

„Pumele Carpaților” din Mali, misiune de evacuare medicală. Ce măsuri au fost obligați să ia militarii români
Intervenție în Mali / Sursa: MAPN - Mirela Vîță
Publicat: 20/07/2020, 17:03

Militarii români aflați în Mali au fost chemați în ajutor pentru a salva un militar ONU, care, în timp ce se afla în misiune, a suferit un sindrom coronarian acut, informează Ministerul Apărării Naționale. După ce a fost predat către ambulanța din cadrul spitalului ROL 2 chinez, pentru respectarea măsurilor de siguranță în timpul pandemiei, elicopterul misiunii românești a trebuit să fie dezinfectat.

Detașamentul românesc de elicoptere din teatrul de operații Mali „Carpathian Pumas” a executat, în noaptea de duminică spre luni, o nouă misiune de evacuare medicală aeriană (MEDEVAC) în sprijinul unui militar ONU aflat în teren, parte a unui convoi egiptean, a transmis Ministerul Apărării Naționale, luni, printr-un comunicat de presă.

România contribuie, din luna octombrie a anului trecut, la eforturile internaționale de menținere a păcii cu un detașament al Forțelor Aeriene format din 120 de militari și patru elicoptere IAR-330 L-RM participant la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).

La jumătatea lunii aprilie, în plină pandemie, în Mali au plecat militarii care asigură a doua rotație a misiunii ONU, după ce militarii au fost supuși unor măsuri speciale de izolare și distanțare socială. Astfel, ntreg personalul detașamentului a executat o perioadă de izolare de 14 zile, fiind testat atât la începerea, cât și la finalizarea perioadei de izolare.

Filmul misiunii de salvare

În mai puțin de 30 de minute de la primirea solicitării , un elicopter IAR 330 L-RM, în configurație MEDEVAC, a decolat către locul indicat, iar aterizarea pentru preluarea pacientului s-a executat la locul de staționare a convoiului la momentul respectiv, în teren deschis, nemarcat, potrivit MApN.

„Un element de luat în seamă a fost lipsa luminozității, dar sistemul de vedere pe timp de noapte Brightnite ne-a ajutat să avem vizibilitate bună pe traiect și să identificăm locul de aterizare”, a spus căpitanul-comandor Costel Ciobanu, pilotul comandant.

Potrivit comunicatului MApN, pe timpul deplasării cu aeronava, după preluarea din teren, pacientul a fost asistat de echipa medicală formată dintr-un medic cu pregătire în medicină de urgență și experiență în evacuare medicală, doi asistenți medicali cu competențe de asistare a pacienților critici și doi luptători de forțe speciale care au avut ca misiune protecția echipajului la sol și pe timpul zborului.

„A fost o misiune interesantă, solicitantă, chiar dacă a fost un caz din sfera medicală (sindrom coronarian acut), nu traumatică, cum te-ai aștepta în mediul acesta de securitate. Până acum, am avut doar cazuri chirurgicale sau de traumă. Mă bucur că ne-au chemat, în asemenea situații este esențial ca pacientul să primească cât mai repede tratament, pentru a se salva cât mai mult din mușchiul cardiac. Și, bineînțeles, este foarte important ca pe timpul transferului să fie început tratamentul suportiv, ceea ce s-a și întâmplat”, a explicat locotenent-colonelul medic Ștefan Zamfir.

Asistent medical militar: „Am fost nevoiți să lucrăm doar la lumina lanternelor”

Plutonierul major Anca Neguș, asistent medical, a povestit că intervenția s-a derulat la lumina lanternelor.

„Când se dă alerta reacționăm rapid, adrenalina își spune cuvântul și rămânem concentrați pe misiune. Aparatura și materialele erau pregătite, iar calmitatea din vocea doctorului când ne-a transmis ultimile indicații referitoare la medicație ne-a dat încredere. Diferența față de mediul în care lucrăm acasă, la spital, este dată de spațiul restrâns din elicopter și de faptul că, fiind noapte și respectând procedurile de siguranță, am fost nevoiți să lucrăm doar la lumina lanternelor,” a adaugat plutonierul major Anca Neguș, asistent medical.

După aterizare, pacientul cu afecțiune cardiovasculară a fost predat către ambulanța din cadrul spitalului ROL 2 chinez pentru continuarea tratamentului și pentru supraveghere.

Potrivit MApN, contextul actual al epidemiei de COVID-19 obligă echipajul la un plus de atenție în interacțiunea cu pacienții – atât personalul medical, cât și colegii lor din cadrul Detașamentului de Căutare Salvare prin Luptă trebuie să poarte echipament de protecție, iar după aterizare personalul tehnic de sol trebuie să execute dezinfectarea elicopterului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
„S-a dezlănțuit iadul”. Pasagerii avionului care n-a mai ajuns la Singapore descriu coșmarul trăit. Imagini...
Surpriza anului la Pro TV! S-au sărutat și s-au logodit la Survivor All Stars. Avem...
DIETA-MINUNE a Nicoletei Luciu | Așa a slăbit rapid 35 de kilograme. Arată de milioane...
Un britanic s-a mutat într-un hotel de lux din Turcia pentru că era mai ieftin decât...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât câștigă o stewardesă la una dintre cele mai bine plătite companii aeriene: „Nu se...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Împăratul CRUD care a ordonat ca SOȚIA să-i fie FIARTĂ de vie!
A MURIT marele actor român. Toată SCENA artistică este în doliu
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Decizia luată de Xonia, după ce testele Poliției Române au indicat un rezultat fals pozitiv...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Un gel pe bază de lapte ar putea reduce efectele nocive ale alcoolului
×